De Pad Thai van de Zeta op de Grote Markt

Op de Grote Markt zitten een aantal kroegen, waaronder de Zeta. Bij de meesten wel bekend. Maar niet iedereen weet dat de Zeta een paar heel goede Thaise gerechten op de kaart heeft staan. Ik ga altijd voor de Pad Thai en heb nooit spijt.
Zeta op de Grote Markt

Meestal als ik bij de Zeta ga eten, is het omdat ik (het zal weer eens niet) geen zin heb om te koken, of om toch nog even een bodem te leggen voordat de tap onafgebroken wordt geopend. Zo ook nu: om 19:00 moeten vriend S en ik alweer ergens anders zijn, maar niet zonder volle maag.
Phad Thai bij Zeta
Voor mensen die er niet vaak komen: de Grote Markt trekt een publiek van divers pluimage. Het barpersoneel is alternatief, maar laat je meteen welkom voelen. “Hey, hoe is het?” vroeg de gozer achter de bar vandaag. Ik krab even achter mijn oren, ken ik hem? Nee, maar wat maakt het uit. “Gaat prima, en met jou? Zeg, ik wil graag een gebakken rijst met kip bestellen, en een pad thai met garnalen. Doe er ook maar twee biertjes bij.”
S en ik lopen naar een tafeltjes met de vers getapte biertjes en wachten tot ons Thaise stukje hemel op een bord wordt geserveerd. Dat kan bij de Zeta helaas nog best wel lang duren. Dus als je haast hebt: geef het van tevoren even aan, of kies een tent waar ze de pepers niet alleen in het eten stoppen, maar ook daar waar de zon nooit schijnt.
Vanaf ons tafeltje kijken we recht de keuken in, waar twee dames druk aan het koken zijn. Bestelling voor bestelling gaat het belletje: dat verklaart waarom het eventjes duurt. Ongeduldig ben ik, maar tegelijkertijd blij met het idee dat elke maaltijd vers en met zorg wordt bereid.
20140620-000848-528573.jpg
Maar na een klein half uurtje komen onze bordjes eraan. Mooi, want ik rammel. We hebben de potjes met kruiden en pindastukjes naast ons staan en daar maken we gretig gebruik van. Ook al hebben de dames in de keuken een prima bordje gemaakt, ik schep nog 3 keer pinda’s over mijn pad thai om het nog lekkerder te maken. Inmiddels klinkt Marvin Gaye’s Let’s Get It On zwoel uit de speakers. Ik get it zeker on, pak de stokjes en begin als een bootwerker te eten. De verfijnde muziek staat in schril contrast met mijn wat grove manier van dineren. Someone’s in the mood today, maar ik ben het niet want ik heb honger.
20140620-001635-995400.jpg
Ik eet mijn bord helemaal leeg. Wat ik met stokjes niet opgepakt krijg, lepel ik met een vork alsnog naar binnen. Deze pad thai is te yummie om te laten staan!
We rekenen af, zo’n 16 euro voor een gerecht en een biertje, en haasten ons verder. En terwijl we weglopen denk ik: succes muziekdraaiende barman. Aan je muziekkeus lag het niet!

Zeta
Grote Markt 28
Openingstijden:
Zondag t/m woensdag: 9:00 tot 01:00
Donderdag t/m zaterdag: 9:00 tot 01:30
Keuken geopend van 17:30 tot 21:30