Uniek in Scheveningen: Pop-up Restaurant Zeevlam, door Niels

Als de zee en de zeelucht erg verschillen van temperatuur, ontstaat er plotselinge dichte mist boven de zee en dat heet een zeevlam. Als ik (Niels) zou weten dat er in de buurt een zeevlam te zien zou zijn, zou ik op de fiets springen en gaan kijken. Waar ik ook dolgraag voor op de fiets spring, zijn leuke dingen en lekker eten. Toen ik hoorde dat ergens in Scheveningen pop-up restaurant Zeevlam geopend zou worden, heb ik vliegensvlug gereserveerd!

Zeevlam Scheveningen

Waar ligt Zeevlam dan precies? Aan de Visafslagweg 1; vlakbij Simonis die je op nummer 20 kunt vinden. Aangekomen kunnen C. en ik met alle goede moed van de wereld geen ingang ontdekken. Om de hoek ligt Het Zeemanshuis; een dampende kroeg waar het wél heel gezellig is, maar ik de kans op een 4 gangen menu net zo groot acht als de kans op een oester bij de Texaco. We gaan de volgende hoek om het donker in en staan nu met onze fietsen op een kade niet breder dan een fietspad aan de achterkant van de visafslag. In het inktzwarte water van de Eerste Haven verlangen joekels van vissersboten naar het ruime sop. Nog steeds zie ik geen restaurant. De lichtkabels aan de brandtrap een paar meter verderop lijken verstekelingen in dit rauwe en industriële deel van Scheveningen. Ik kijk omhoog en zie fakkels branden. We besluiten het vuur te volgen!

IMG_1964.JPG

Bovenaan de trap kijken we recht de Kantine Visafslag in – een enorme ruimte waar normaal gesproken de vissers koffie drinken terwijl de vis in de ruimte ernaast afgeslagen wordt. De voorgevel is volledig van glas waardoor de vissers hun boten in het zicht hebben, wij er vanavond een prachtig uitzicht hebben en een verdwaalde fotograaf de knalroze verlichte ruimte niet voorbij zal lopen. Houd je van bijzondere architectuur? Kijk dan goed om je heen en vraag de sleutel om vanaf het interne balkon de ruimte te bekijken.

IMG_1962.JPG

Binnen staan twee rekken voor de jassen en twee lange gedekte tafels voor pak-hem-beet 30 gasten. Leuk! Het is dus aanschuiven bij mensen die je waarschijnlijk nog niet kent. We krijgen een ouderwets drankenbriefje dat we meenemen naar tafel en nemen plaats. Kort na 19:00 stroomt Zeevlam vol en start het diner. De bediening is informeel en chef Sander Beekink loopt in een driekwartbroek op sneakers. In de zomer kookt Sander in Solbeach en deze winter is hij van november tot en met februari op vrijdag en zaterdag chefkok van zijn Zeevlam.

IMG_1958.JPG

Voor €24,50 eet je hier 4 gangen. De wijn komt van wijnvriend Marius uit de Piet Heinstraat en onze Viognier tegen €25 de fles is prima. Wij eten vooraf een ceviche van zalm die goed op smaak is (boterzacht, prima in de zuren, ietwat zoet naar mijn smaak).

IMG_1963.JPG

Als tussengerecht eten we pompoensoep met tahoe en Thaise spinazie die wederom hoog op smaak is (pittig, precies zoals ik het wil) én heet op tafel komt (zoals het hoort).

IMG_1959.JPG

Het hoofdgerecht is een hele Dorade uit de oven met linzen en venkel. Een hele vis op het bord is natuurlijk een fraai plaatje en geeft je de buitenkans om van de wangetjes van de vis te genieten. Tegelijkertijd wordt het eten voor ongetrainde gasten ook wat moeilijker. De Dorade is gaar en niet droog maar ik mis saus. De venkel is lekker; de linzen mogen meer op smaak. Het dessert krijgt een voldoende: Tiramisu.

IMG_1957.JPG

En nu de hamvraag: word ik gelukkig van Zeevlam?

IMG_1956.JPG

Het antwoord is JA! en ik zal je vertellen waarom. Het eten is wat je mag verwachten voor deze prijs en eten met vreemden aan tafel doen we in Nederland te weinig. Belangrijker is de geweldige locatie. Zei ik al dat de locatie GE-WEL-DIG is? Tip: reserveer en vertel je tafelgasten niet waar jullie heen gaan. Het uitje wordt dan superspannend en verrassend. Knoop goed in je oren dat je hier maar 4 maanden kunt eten en tel daar het fantastische uitzicht bij op en je hebt een uitje in eigen stad dat je niet mag missen! Zeg nou zelf, daar word jij toch ook gelukkig van?!

IMG_1960.JPG

Pop-up Restaurant Zeevlam
Visafslagweg 1
Open:
Januari 2015: 9, 10, 16, 17, 23, 24, 30, 31
Februari 2015: 6, 7, 13, 14, 20, 21, 27, 28
Ontvangst vanaf 19:00, start diner 19:30

Over Niels
Niels en ik zijn collega’s van elkaar. Hij woont aan de Laan van Meerdervoort vlakbij de Fahrenheitstraat in Den Haag. Drie dingen die hij graag doet, zijn reizen, fotograferen en lekker eten. Hij is voortdurend op zoek naar leuke en nieuwe plekken om te lunchen, dineren, of gewoon iets lekkers te eten. Zijn foto’s hiervan inclusief toelichtingen op Facebook doen mij altijd het water in de mond lopen. Reden genoeg om hem eens als gastblogger te vragen. Wat vinden jullie: willen jullie meer van Niels lezen?

Eerste beeld: Casper van Dort

  • wendy

    Leuk geschreven!
    Groetjes Wendy