10 tips voor oktober

De tiende maand staat alweer voor de deur. Met de komst van oktober is er dan echt een eind gekomen aan de Indian Summer – de Haagse editie. Geen nood: met deze 10 tips kom je het eerste stukje van de herfst wel door. Soms buiten met een lekkere dikke sjaal om, soms warmpjes binnen.

IMG_1379.JPG

1. I’m Binck Festival (1 oktober t/m 1 november)
Hatsa, we beginnen meteen goed met het maandlang durende festival in de Binckhorst. Het programma zit bomvol, bekijk daarom zeker even de site. Te lui om door te klikken? Als ik zeg: Kompaan Bierproeverijen (echt Haags bier!), Col Du Binckhorst (een nieuwe wielrenklassieker), brandjes blussen (hopend op sexy brandweermannen), pop-up restaurant De Besturing (met een superbijzonder uitzicht)… Ben je dan om? Ok, dan zie ik je bij de afsluitende avond op 1 november: het boksgala met eten, muziek en dansjes!

IMG_1368.JPG

2. Zeehelden Food Festival (1 t/m 5 oktober)
Het zal voor de vaste denhaagblog.nl-lezer geen verrassing zijn dat ik hou van eten als een vampier van bloed. Echt, zet een pannetje op een vuurtje op een willekeurig Haags plein, en ik ben erbij. Zelf woon ik in het gezellige Zeeheldenkwartier, waar enorm veel lunchrooms en restaurantjes zijn. 30 van deze ondernemers laten tijdens het Zeehelden Food Festival de inwoners en liefhebbers kennis maken met hun keukens. En ik, 5 dagen niet-kokend, zal de mijne weer een beetje vergeten.

3. Oktoberfest in de Boterwaag (2 t/m 5 oktober)
Het heeft volgens velen weinig meer te maken met het originele feest in München, maar de belangrijkste ingrediënten zijn er: bier en bier. Líters daarvan, dat wordt gedronken in pullen, gekleed in lederhosen of kittige dirndls, muzikaal omlijnd met Duitse meedeiners. Leg even ein gutes bodem met de worsten die je eet op de Grote Markt, en zorg dat je op tijd op een houten tafel of bar in de Boterwaag staat, anders is het buiten in de rij wachten.

IMG_1378.JPG

4. Milú’s Thursday Burger Pubquiz (2 oktober)
Spelletjes, love it! Zeker als het gepaard gaat met een yummy burger. Milú begrijpt dat, en daarom ben je deze avond vanaf 18:30 om te kiezen tussen vier burgers van €8. Van 20:00 tot 22:30 kan jouw team van vijf personen zich buigen over alle quizvragen. Superleuk, ik ben erbij!

5. PePijn Comedy Night (2 oktober)
Zodra de zon zijn biezen pakt, surf ik naar de website van theater Diligentia/PePijn om kaartjes te kopen. Vaak van comedy-shows, om al lachend die komende winterdepressie alvast maar tegen te gaan. Ik raad je aan hetzelfde te doen en je eens te laten verrassen door grappende nieuwkomers!

6. PLATFORM met o.a. F en Splendid (3 oktober)
Voor mij is dit de eerste kennismaking met Platform. Op deze avond in het Paard van Troje kunnen we kennis maken met jonge muzikanten, sporters en kunstenaars. Een lekker inspirerende avond dus, maar wel eentje met twee van mijn favoriete Haagse bands F (zie hieronder) en Splendid!

IMG_1372.JPG

7. Open huizen route (4 oktober)
Stiekem vindt iedereen het schitterend om te piegen door de jaloezieën van de buren. Daar heeft de NVM de Open Huizen Route voor bedacht, op zaterdag 4 oktober van 11:00 tot 15:00. Er staat vaak nog appeltaart klaar ook, helemaal mooi meegenomen. De huizen staan toevallig ook te koop, dus het zou top zijn als je ook nog een bod zou doen.

8. Pure Markt (5 oktober)
Moet ik deze geweldige markt echt nog introduceren? Van alle markten is dit denk ik wel mijn favoriet. Er is zoveel lekkers te zien, te koop en te proeven (yes!). Lees mijn eerdere blog over de Pure Markt en je bent om.

9. Out of Office festival (9 oktober)
‘Not your average night out’ is de pay-off van dit festival, en dat lijkt te kloppen. Het festival, afgekort OOOF, staat in het teken van vrijwilligerswerk. Maar dan op een toffe manier. Op de Grote Markt kun je cocktails shaken met ouderen uit een zorgcentrum, silent discoën met verstandelijk beperkten, poffertjes bakken met kids die het niet zo breed hebben en een kijkje nemen in de vacaturebank van Den Haag Doet (daar zitten verrassend leuke vacatures tussen). Muzikaal is het ook geen straf om hier rond te lopen, o.a. Willie Wartaal zal wat plaatjes aan elkaar mixen.

IMG_1373.JPG

10. Anuar in Theater PePijn (9 en 10 oktober)
Wie? “Januari, maar dan zonder de J en I”, zoals hij zichzelf ooit introduceerde. Het zal 6 jaar geleden zijn dat ik hem heb gezien, maar er verschijnt nog steeds een lach op mijn gezicht als ik terugdenk aan deze comedyavond. Anuar is positief, charmant, origineel en tja, gewoon erg grappig. Voor €13 euro een leuke avond uit, waar je wellicht over 6 jaar nog aan denkt.

IMG_1371.JPG

Dat waren mijn eerste 10 tips, volgens mij kun je je agenda behoorlijk vol plannen. Ik heb inmiddels nog 11 tips voor de andere helft van oktober getikt, allemaal even leuk. Volg je me trouwens al op Facebook en Twitter? Dan blijf je sowieso op de hoogte!