Tattoo Frenkey – tip van Bekende Hagenees Boozy

In deze nieuwe serie tippen BH’ers (Bekende Hagenezen) hun favoriete plekje in de Hofstad. Ik trap af met Boozy, die je misschien wel kent van Puur Gelul. Zijn lievelingsstekkie is Tattoo Frenkey, en dus spreken we daar af.

IMG_1952.JPG

Het is zaterdagochtend en ik fiets naar de tattooshop tegenover het Ibis-hotel. Ik ben benieuwd naar Boozy en stiekem vind ik het een klein beetje spannend, de voorbereidingen van deze nieuwe serie blogs. Als ik de shop binnen kom, zie ik een man met zijn broek op z’n enkels en Boozy op zijn knieën voor hem. Ik grinnik om de associatie die ik een fractie van een seconde heb, en meteen zijn mijn zenuwen weg.

Boozy is bezig met de klant. Ze hebben het over tatoeages van dieren op benen, en Boozy vertelt hem dat hij er ook een aantal heeft. Een van zijn kinderen is namelijk geboren in het jaar van de Os. De man heeft inmiddels duidelijk voor ogen wat hij wil en maakt een afspraak bij Boozy.

IMG_1944.JPG

Intussen kijk ik verder door de shop. Ik zie talloze werkelijk prachtige tekeningen hangen die van Frenkey’s hand komen. Achter in de zaak zie ik een gozer die zijn onderarm vol laat zetten door de man waar de zaak de naam van draagt. De man, die intussen zijn boxershort heeft bedekt met zijn jeans, verlaat de shop en Boozy en ik schudden elkaar de hand.

We nemen plaats op het bankje tegen het raam, waardoor Boozy nog steeds kan werken als het nodig is. Hij vertelt dat hij elke zaterdag tussen 11:00 en 15:00 gasten ontvangt die ‘geprikt’ worden, en ook mij voorziet hij van een kopje thee.

IMG_1940.JPG

Even voor de goede orde en voor de mensen die zich nog steeds afvragen: Wie is Boozy? Je kent hem van Puur Gelul, waar hij samen met twee kameraden de initiatiefnemer van is. Het Haags wat uit de mond van deze enorme gozer komt is bijna niet te evenaren en typeert hem dan ook als rashagenees. De ruwe bolster is ook te zien en -niet te missen- horen op het podium van Lowlands, waar hij de artiesten aan elkaar lult op zijn weinig bescheiden manier. “Mensen denken dat dat me niks doet, maar als ik op het podium voor 4500 man sta, loopt ’t wel dun door m’n darmen”.

Vanochtend is hij, zoals elke zaterdag, eerst gaan trainen bij Knetemann. “Lekkar met de vijftag-plussers”. Daar schrik ik van, vijftig? De beste Booz is prima geconserveerd, ik zou het hem niet geven. Later blijkt dan ook waarom: hij drinkt niet, hij rookt niet en eet geen vlees. Waar geniet hij wel van? Van alles wat hij doet: zijn werk als vertegenwoordiger bij een platenlabel, zijn project Puur Gelul en dus het trainen. “Anderen gaan uit hun werk meteen op hun zuignap zitten. Daar begrijp ik nou niks van, ik ga uit werk gelijk door om te trainen.” Nou, dat ontgaat zelfs geen blinde. Een van zijn arm is net zo groot als al mijn ledematen bij elkaar, en ik heb al niet te zuinige armen.

IMG_1941.JPG

Die sportschool is niet alleen goed voor zijn Popeye-armen. Ook inspiratie en levenswijsheden worden hier ontwikkeld, die hij kan gebruiken voor zijn gedichten bij Puur Gelul. Als hij zo’n ingeving heeft, vraagt hij om pen en papier en krabbelt zijn hersenspinsels meteen op.

Puur Gelul is het project dat Boozy naast zijn full time baan doet. Ik zelf vind het moeilijk om Puur Gelul, dat twee keer per jaar gehouden wordt in het Paard van Troje, te omschrijven aan mensen die het niet kennen. Hoe doet Boozy dat? “Met Puur Gelul ga je weg met een lach van plaat tot naad. Het zorgt ervoor dat de jeugd bekend wordt met het gesproken woord in al haar facetten. Want wist je dat schrijvers meer rock en roll in twee alinea’s hebben dan menig bandje in hun hele oeuvre?” Hij vertelt hoe hij (lees: ADO-die hard) het voor elkaar heeft gekregen om Hugo Borst (lees: Sparta-fan) over voetbal te laten praten in de Haagse poptempel. Het is een van Boozy’s vele vermakelijke anekdotes.

Maar Tattoo Shop Frenkey dus, de favoriete Haagse plek van Boozy. 24 jaar geleden kwam Boozy hier om een draak op zijn rug te zetten. Zonder van tevoren af te spreken wat dat zou kosten, werd de inkt al in zijn huid gezet. Toen Boozy wilde afrekenen, bleek dat hij niet kon pinnen en hij geen geld op zak had. Maar wat gaf dat, dat kon hij best de volgende dag komen brengen. Het moge duidelijk zijn: Frenkey en Boozy hebben vanaf het eerste moment een goede band.

IMG_1939.JPG

Boozy laat zichzelf hier onderkalken, het is verslavend legt hij met pijn uit in zijn gedicht ‘Het inktverhaal‘. Hij werkt ook een dag per week in de shop aan de Jan Hendrikstraat. Ik vraag of hij ook wel eens tattoo’s ontwerpt. “Nee joh, ik kan nog geen boom tekenen.”. Onlangs heeft hij weer een stukje bij laten tatoeëren. Ik ben natuurlijk benieuwd en vraag of ik het mag zien. Ik heb een man nog nooit zo makkelijk uit de kleren gekregen. Daarna laat hij een foto op zijn iPhone zien waarop duidelijk is dat de hele achterkant van zijn niet te zuinige lichaam bedekt is met het blauwgrijze spul, geheel in Japanse stijl. Zijn handen, hoofd en voorkant zijn en blijven onbeklad. Ik ben benieuwd of er tussen al dat gepriegel ook een echte Haagse print staat, maar daar begint Boozy niet aan. “Ik heb een groen-geel hart, daar heb ik geen tattoo voor nodig”.

IMG_1943.JPG

Klanten van Frenkey worden tijdens de priksessie wel eens getrakteerd op een try-out van Boozy. Als hij nieuwe zinnetjes of gedichten bedenkt, neemt hij zijn krabbels op papier mee en test hij hier of het wel aan slaat. Papier, jezus Boozy, dan heb je zo’n mooie iPhone en dan zit je nog met pen en papier te klooien. Waarom niet gewoon je dictafoon gebruiken? “Hoe bedoel je…? Zit er een dictafoon op dat ding?! Ja hoor, nou word ik gek!” brult de Boozmeister. Ik lig helemaal dubbel, de man heeft tout bekend en betatoeëerd Nederland in zijn telefoon staan, maar de handigste functie voor zijn gelul heeft ‘ie er nog niet op gevonden.

IMG_1954.JPG

Je moet weten, dit blog is nog een kleine samenvatting van ons gesprek. Boozy kan lekker lullen, zet dertig zestigjarige kwebbelkousen bij elkaar en ze evenaren deze Hagenees nog steeds niet. Wij kleppen met gemak drie uur vol. Een vriend van Frenkey komt zelfs even denkbeeldig kippenvoer strooien. “Voor dat gekakel van jullie”. Ik begrijp de hint en rond het gesprek af.

Maar wat is Boozy een sympathieke gast. Bevlogen, gepassioneerd en vol energie en natuurlijk Haagse humor. Hij doet wat hij wil, maar is geen raaskal.
Ik kan niet wachten tot het weer mei is en ik dus kan genieten van de volgende editie van Puur Gelul. Boozy geeft me een cadeautje dat het wachten draaglijk maakt: zijn eigen boek ‘Puur Gelul – verhalen uit de onderbuik’, en hij signeert het ook nog voor me. Thanks Boozy voor je verhalen, gastvrijheid en het leesvermaak!

IMG_1951.JPG

Wie vinden jullie een goede kandidaat voor de volgende in de serie ‘Bekende Hagenees tipt’? Laat het achter in een reactie, dan ga ik kijken of het me gaat lukken!

Frenkey Tattoo The Hague
Jan Hendrikstraat 9c
Openingstijden:
Di t/m do van 11:00 tot 20:00
Vrijdag van 11:00 tot 17:00
Zaterdag van 10:00 tot 15:00

  • Irene

    Jam. Jam. Smullen!