Haagse dingen horen, zien en proeven met de Smultour

IMG_2361.JPG

Vriendin D. is hoogzwanger. Reden voor een babyshower! Laat dat maar over aan de besties van D.: ik haalde opgelucht adem toen ik een mailtje kreeg dat we geen babyfotospel hoefden voor te bereiden. Ook geen taarten versieren of nare dingen met luiers. Het werd De Haagse Smultour. Yay!

Op deze zonnige zondag verzamelen we bij Lola’s Bikes & Coffee, waar Dian van Totzo Tours ons oppikt. Samen lopen we naar een pandje verderop, waar alle fietsen klaar staan. Dian is onze tourguide en daarbij ook nog eens dichter. Geen geboren en getogen Haagse, wel iemand waarvan het hart inmiddels groen-geel is. We krijgen te horen dat we een ritje door Den Haag doen en onderweg verschillende Haagse lekkernijen zullen oppikken, om tot slot te picknicken in de Paleistuin.

We stappen op bij het Noordeinde. Dian zegt dat het in de rest van Nederland hondenweer is, maar “in Den Haag is alles altijd mooier. Zo ook het weer!”. Door het zonnetje fietsen we door de Molenstraat naar de Juffrouw Idastraat. Hier is onze eerste stop: ’t Bakkertje, de oudste bakker van Den Haag. We krijgen brownies en een Haagse Poffah in onze tas. Volgens mij is dit hun variant van de Haagse Kakker: een royaal gevuld krentenbrood  met spijs dat vroeger gemaakt werd om te bewijzen dat de krenterigheid van Hagenaars wel mee viel. Zuinig, daar stonden ze in Den Haag vroeger bekend om. Vandaar ook ‘een Haags bakkie’!

Verderop in de Juffrouw Idastraat zit de Schuilkerk van Den Haag, zo vertelt Dian ons. Deze kerk uit 1722 is verscholen achter een doodnormale voordeur, omdat in die tijd het katholieke geloof niet helemaal getolereerd werd. We gaan niet naar de kerk, maar deze gaat op mijn Haagse bucketlist!

We fietsen verder en maken wat leuke omweggetjes. We komen langs de Hofvijver, waar we de inmiddels kenmerkende Haagse skyline met de Tieten zien. We zien de Gevangenpoort, ook een aanrader om eens heen te gaan met je opa of oma! Dan fietsen we over het Lange Voorhout, waar ook dit jaar weer gave kunstwerken staan. Vorig jaar heb ik hier een leuk blog over geschreven, dit jaar ben ik er nog niet doorheen gelopen. Gaat ook op mijn lijstje!

Dan fietsen we via de Denneweg naar de Nieuwe Schoolstraat. Hier is het kleine schattige theater Pepijn, het broertje van Diligentia met maar 97 zitplaatsen. Een favoriet onder comedians voor hun try-out! We stallen onze fietsen om onder het genot van een brownie te luisteren naar een gedicht van Dian, over meiden met lange haren, zittend op het gras. We luisteren aandachtig, met een briesje door onze eigen haren. Dit mooie gedicht + chocola + leuke meiden = geluksmomentje!

Dan fietsen we naar de Schouwburgstraat, waar Dian het huis laat zien waar haar zoon en dochter zijn geboren. Ik hou van dit persoonlijke en toepasselijke verhaal. Ze vertelt mooie anekdotes, over lekkende plafonds en fietsende kids door de gang. Ik hoor het al: dit pand zit vol met geschiedenis.

We trappen door naar Het Binnenhof. Onderweg zien we de Antiekmarkt: hier moet ik binnenkort ook maar weer eens langs voor leuke snuisterijen voor mijn nieuwe huis!

Eenmaal aangekomen op het Binnenhof vertelt Dian dat hier de eerste tennisbaan van Nederland was: “de Caetsbaan van de Prinsen van Oranje”. Tussen 1500 en 1650 werd er blijkbaar gewoon een balletje geslagen achter de Ridderzaal.

Ik dacht dat ik het Binnenhof inmiddels wel kende. Vaak fiets ik door dit mooie politieke stuk van Den Haag: of ik nu op zondagmiddag onderweg ben naar een lunchplek of zaterdagnacht terugkom van een avondje stappen. Maar ik sta versteld over de gave shortcut die ik nog niet eerder heb genomen. Als je van het Buitenhof naar het Plein fietst, houdt dan op het Binnenhof rechts aan. Je kunt met de fiets tussendoor steken naar de Hofplaats, waar o.a. de Burger King zit. Hier fiets je langs een glazen pui, waardoor je het verschil tussen het oude en nieuwe Binnenhof goed kunt zien.

Op het Buitenhof is het tijd voor onze volgende hap van de Smultour. We worden opgewacht door grote meeuwen die het op munten op onze hapjes: haring! In de rij staan we niet alleen. Bas van Di-Rect staat ook te wachten op zijn vette vissie. “Komen jullie allemaal weer vandaag?” vraagt de man achter de balie. Jamie blijkt ook al een broodje Hollandse Nieuwe te hebben gehaald.

Helaas vallen er druppels uit de hemel en wordt het frisser. We krijgen poncho’s en zetten koers naar de ijssalon Florentia. Persoonlijk vind ik het hier een beetje vergane glorie. De mensen achter de balie lijken altijd wat chagrijnig, het interieur mist sfeer en het ijs lijkt niet ambachtelijk te zijn gemaakt. Ik ga liever naar Marinello of Luciano’s. Maar ik kan wel wat warms gebruiken, gelukkig hebben ze hier ook thee. Opgewarmd en wel trotseren we de regen naar Van Kleef.

Natuurlijk zorgt Fleur weer voor een warm welkom. Ze vertelt dat jenever de oorsprong is van gin, en niet andersom. Het is een pittige dame as ever, probeer niet iets te beweren over gin wat niet waar is! En dan… “U roept, wij schenken!” Dit is inmiddels mijn favoriete momentje bij Van Kleef. In een rap tempo worden de kleine glaasjes weer gevuld en achterover getikt. Ik ga voor de Haagse variant van Baileys, heerlijk! En onze zwangere? Die mag toekijken. Het is niet altijd feest op je eigen babyshower.
We nemen een fles Haagse Kruide Baggâh mee voor tijdens onze picknick.

Helaas blijft de regen kletteren, en dus verplaatsen we onze picknick naar het pand van Totzo Tours. Hier komt binnenkort ook een winkeltje, zo krijg ik te horen, dus ik zal dit in de gaten houden. Want de designspulletjes die ik al zie liggen, beloven veel!
We pakken al ons smulspul erbij: de brownies, de poffer, de drank en ook een pot pure pindakaas. Die had Dian nog even snel ergens opgepikt. Ze smeert wat broodjes, wij onze keeltjes. Want zoals het echte meiden betaamt, kleppen we de middag wel vol.

Na zo’n 3 uur is onze Smultour tot een einde gekomen. Dit was de beste babyshower ever! Ik raad zeker aan om deze tour ook eens te doen, je hoort, ziet en proeft zoveel van Den Haag!
  
 
De Haagse Smul Tour
Vanaf 6 deelnemers te boeken
Meer info: www.totzo.org

  • Pascal

    Leuke blog en goede tip! Ik maak er direct een activiteit van voor op http://www.citee.nl