Royal Christmas Fair: fijn kerstgevoel en originele cadeau-inspiratie!

Aan de overkant van de mooie Hofvijver moet een kabinetscrisis worden voorkomen, maar daar is bij de gezellige Royal Christmas Fair niets van te merken. Neem komende dagen zeker twee uurtjes de tijd om over deze originele sfeervolle markt te struinen! De leukste kraampjes heb ik voor je op de foto gezet.

Royal Christmas Fair

Bij aankomst zie ik de gezellige lichtjes al weerspiegelen in de bekende vijver van de stad. Ik ben benieuwd, want met een bescheiden katertje op zak van de kerstborrel van de dag ervoor weet ik niet of ik dit heel lang ga uithouden. Maar wat in mijn eigen decembertips staat, moet ik natuurlijk zelf ook checken :-)

Kerstmarkt bij de Hofvijver

Ik zie een lange rij van vierkante witte tentjes aan elkaar. Het is net een straatje met allemaal kleine shopjes waar je je kerstcadeautjes kunt inslaan. Handig!
De ene shop verkoopt naar mijn idee alleen maar troepjes en rommeltjes, maar er zijn vele anderen die echt heel origineel zijn en die ik nog niet eerder heb gezien. En ik struin aardig wat Haagse marktjes af :)

IMG_1919.JPG

My Store valt me als eerste op. Ik zie kaarsen die ik herken van het blog van MissLipgloss: de Yankee Candles. Mevrouwtje Gloss is helemaal wild van deze lekker geurende kaarsen, en dus is mijn neus ook benieuwd. De eigenaresse vertelt dat ik het beste kan ruiken uit de dop van de kaars, in plaats van de kaars zelf. De potten stralen de Riviera Maison-gezelligheid uit, je wil alle ‘jars’ gewoon even in je handen hebben. Met namen als Candy Cane Lane, Clean Cotton, Snow In Love en Christmas Cookie slaat mijn geurfantasie op hol. Een huis dat hélemaal ruikt naar cookies, en dat zonder een bakplaat aan te raken, yes please!

IMG_1920.JPG

Ik krijg nog wat kaarsentips, over de ‘tarts’ (de schijfjes hierboven die je legt in een brander en dan veranderen in een geurende olie) die je in vieren moet breken, de lont die je altijd 1 tot 1,5 cm moet houden, en dat je een kaars altijd een paar uur moet laten branden, anders krijg je van die lelijke ronde hoogteverschillen.

IMG_1922.JPG

Ik loop langs de verkoop van een heleboel foute kersttrui. Wat de onsie in 2013 was, is deze kerst de foute gebreide trui.
Dan kom ik bij Pipa Beach, of nouja, de sieraden ervan. In de zomer verkoopt de eigenaresse haar spulletjes in Ibiza op de hippiemarktjes Escanar en Las Dalias. In de winter sluit ze zich op en knutselt ze er hard tegenaan om weer genoeg lichaamsversiersels op voorraad te hebben, en oké, voor deze leuke markt stalt ze haar waar nog één keer uit.

IMG_1923.JPG

Het geluid van gesmak komt me tegemoet, en dus ben ik benieuwd waar mensen op zitten te kauwen. Het blijken de proefmarshmallows te zijn van Mallows. Ik mag ook kiezen welke ik wil proeven: apple & cinnamon, spiced cherry, honey, gingerbread of vanille. Honey is mijn favoriet, zoeter dan zoet! Vanaf januari heeft kickstarter Mallows een shop en kun je deze gaatjesveroorzakers per post cadeau doen. Hoe leuk is dat!

IMG_1931.JPG

Intussen hoor ik het gezang van dames en heren. De Christmas Carols klanken vliegen door de lucht en zorgen voor een intiem sfeertje, waar iedereen even stopt en van geniet. Sommigen met wat lekkers in hun handen: een apfelstrüdel, warme Luikse wafels en, hoe kan het ook anders, oliebollen. Ik zag ook iemand poffertjes bestellen. Bovenop de poffers en poedersuiker ging nog een flinke scheut Grand Marnier. Zo lust ik ze ook wel.

IMG_1925.JPG

Dan zie ik buiten grote vuurkorven staan. Ze zijn van Het Buiten, die laat zien hoe je in de open lucht avontuurlijk kunt koken. De mevrouw die werkt voor Het Buiten is bezig met haar eigen pannetje voor vanavond: zuurkool, paarse aardappelen en shoarma. Kooltjes erop, en verwarmen maar! Als ik een tuin en een man had, had ik mijn echtgenoot dit als kerstcadeau gevraagd. Het is toch te romantisch, buiten om het vuurtje, dekentje om je heen, wijntje erbij? De hele kookset kost bij elkaar ongeveer 140 euro, dus dat moet voor mijn toekomstige husband ook geen probleem zijn.

IMG_1926.JPG

De hoedjes van Berry Rutjes liep ik bijna voorbij. “Ik pas toch nooit een hoed” dacht ik nog. Toch kon ik het niet laten om eens te kijken naar de prachtige hoeden en andere hoofddeksels die er lagen. Berry (wat een toffe naam voor een vrouw) maakt alle hoeden voor klanten op maat. Ze is verliefd op haar vak, dat zie je: ze zorgt voor alle hoeden, borstelt ze mooi op, vervoert ze in ronde dozen. Of haar hoeden ook gedragen worden op Prinsjesdag? Jazeker, dit jaar zaten vijf dames in de Ridderzaal met haar ontwerp op het hoofd.
Ook mij zal een hoed staan, zegt ze, en pakt haar meetlint. Ik waarschuw nog: een waterhoofd is nog een bescheiden kopje vergeleken met mijn schedelpartij. En ja hoor, ik heb een omvang van 61 cm en dat blijkt 4 cm meer dan het gemiddelde dameshoofd te zijn. Toch heeft ze een hoed voor me liggen. Een haarvilten grijze hoed met slangenprintje eromheen. Ik zet hem op, kijk in de spiegel en slaak een gilletje. Wat gááf! Ik vind dit echt te gek staan! Helaas is de prachthoed €295, waarvoor Betty hem wel helemaal voor je op maat maakt, maar het is net te veel voor mijn lege portemonnee. Ik bedankt haar voor haar mooie verhalen en loop verder.

IMG_1927.JPG

Een zoete lucht komt me tegemoet: het is die van gebakken crepes. Een hele trits Franse kinderen staan met hun tong uit de mondjes te wachten op hun Crêpe Jambon. Het is namelijk erg leuk om te kijken hoe de meneer achter de bakpannen ze maakt, en dat vind ook ik. Een voor en krijgen les enfants hun hap. “Merci beaucoup!” klinkt het uit een volle mondjes.

IMG_1928.JPG

De roder loper die ik dan zie, nodigt uit om eens binnen te kijken. Het is de Nationale Theaterkassa, die namens vijf theaters in Den Haag een toffe actie hebben: alléén als je hier een kaartje koopt voor een van de 30 geselecteerde shows koopt, krijg je het tweede theaterkaartje gratis!

IMG_1932.JPG

Het miniwinkeltje Kaartje of Kip is net een sprookje. Illustrator Karin wordt kaartje of kip genoemd, en zo ontstond haar eigen lijn. Het is romantisch, Alice in Wonderland, sprookjesachtig. Misschien ken je het merk Sarlini nog wel: zij werkte daar als succesvol ontwerpster. Die stijl herken je terug in haar stickers, agenda’s, notitieblokjes, kaarten, en zelfs wandstickers. Zo cute, die mooie gekke ontwerpen.

IMG_1935.JPG

Ik struikel bijna over een motorkap. What the hell? Het is er een van een oude eend, en als ik verder kijk, begrijp ik waarom: ik sta voor Ducks and More. Zoals de naam zegt, kunt je hier fijne eend en meer, zoals lam eten. Met buitengewone precisie worden de gedrilde hartige donuts bereid, met on top een pipetje honing-truffeldressing bij de eend, wat er te gek uit ziet.

IMG_1930.JPG

Het leuke van tentjes die Franse worst verkopen, is dat je altijd wel mag proeven. Zo ook bij La Maison du Saucisson. Ik begin met het worstje met daarin zongedroogde tomaatjes. Oeh, lekker! Dan wordt een plakje gesneden van eentje die me aan salami doet denken, met groene pepertjes erin. Die is een stuk pittiger. Ook zie ik truffelmayo en gedroogde eend en verschillende terrines uitgestald staan. Fijnproevers, hierrr moet u zijn!

IMG_1933.JPG

Af en toe vliegt er een walm van glühwein langs mijn neus. De geur die iedereen kent, en of je er nu van houdt of niet, het geeft je direct een winters gevoel.
En dan de geur van braadworst. Ik kan het ook niet helpen, ik word gewoon echt wild van ál het eten hier. Hier sta ik te kijken hoe echte Duitse worsten op de bakplaat worden gedraaid. Het is worst van Kaas en Worst, een stel dat houdt van… Je raadt het al. En mocht het nog niet duidelijk zijn, dan kijk je naar de getatoeëerde onderarmen van de twee.

IMG_1934.JPG

Of ik worst lust? Natuurlijk. Ik mag kiezen wat ik erop wil: zelfgemaakte coleslaw, tomatenchutney of zoetzure uien. Ik neem er een met uitjes en de honing mosterdsaus, eveneens uit hun eigen keuken. Dit alles op een goed vers broodje smaakt me een poossie lekker!

Vol indrukken en met een volle buik stap ik weer op de fiets. Wát een leuke markt met veel originele hebbedingetjes. Echt, maak tijd, en geniet ook van deze koninklijke kerstmarkt!

Royal Christmas Fair
Lange Vijverberg, langs de Hofvijver
Van woensdag 17 t/m zondag 21 december
Van 12:00 tot 21:00