Popquizzen in het Paard Café

Een keer per maand organiseren de mannen van Pop voor je Kop de Popquiz in het Paard Café. Al jaren kom ik hier graag dit spelletje spelen, met een hele groep vrienden of gewoon met een vriend of vriendin. Maar nog nooit zijn we op de eerste plek beland. Zullen we daar deze avond verandering in brengen…? (Jaha, cliffhangertje van de bovenste plank!)

IMG_1355.JPG

Om 21:00 lopen we het café binnen, en settelen we ons aan een tafeltje. Dat is straks namelijk handig in verband met het invullen van het vragenformulier. Vanavond ben ik met vriendin Y en zus K, en later op de avond sluiten J, L en haar vriend J ook nog aan. Een gezellige club met een brede muziekkennis.
Vanaf 21:25 kun je je team opgeven bij de quizmasters. Team Glitter meldt zich! Vijf minuten later begint te strijd, en vandaag strijden we om diverse concertkaartjes, allen in het Paard.

IMG_1351.JPG

We beginnen met de Da’s Kort Ronde, wat betekent dat je de titel en artiest moet raden van het korte fragment dat je hoort. Wat gaan we slecht! We nuriën er na afloop van elk fragment op los, maar komen niet op de artiest. Ach, we nemen genoegen met een slechte start, dit corrigeren we later wel.

Dan volgt de puzzelronde. We zijn op stoom, hoe heet de zanger van The Prodigy nou…? Keith, juist ja. Invullen en binnen harken die punten. En dat liedje van The Handsome Poets? Nou? Kom op teamleden! Deze weten we even niet. Wat we wel zien, is dat alle nummers over vuur gaan, en komen ondanks wat ontbrekende titels en dus ontbrekende letters toch op het antwoord: fikkie stoken.

IMG_1354.JPG

Vanavond doen naast ons prachtige team nog 18 groepen mee. Met de tussenstand horen we dat we op nummer 10 staan. Getver, zo een saaie middenmootplek. Jaloers ben ik op onze gedoodverfde tegenstander The Outsiders, die op plekje 4 zijn beland.

Rrrronde drrrie! We moeten liedjes afmaken. Dat is makkelijk gezegd dat gedaan, want wat zingt Dotan in zijn liedje ‘Home’ nou eigenlijk? Fonetisch geen probleem hoor, maar schrijf het eens op. Is bijna geen doen!

IMG_1353.JPG

Bij ronde vier stapt quizmaster Frank achter zijn laptop vandaag en pakt er een gitaar bij: hij gaat nummer ‘versingersongwriten’: liedjes krijgen een ander jasje door het andere tempo en het weglaten van de pompende beats. Frank doet het briljant, het is bizar hoe je een liedje wel herkent, maar echt diep moet nadenken hoe origineel heet. De onafgebroken biertoevoer is hier misschien ook debet aan.

We zijn alweer bij de een-na-laatste ronde. Op dit moment J, L en J aan: we kunnen nu echt vlammen. We horen nummers die we kennen uit reclames, en dus is de opdracht: schrijf de titel, artiest en het merk op. No problemo Maestro, die prijzen zijn voor ons!

IMG_1352.JPG

Dachten we. Want met de tussenstand horen we dat we met 81 punten nog steeds op de tiende plaats staan. Bummer.

Maar we weten dat je met de laatste ronde echt klappers kunt maken. Dit is namelijk de gemene deler ronde: je krijgt zes keer drie fragmenten te horen, waar je weer de titel en artiest van op moet schrijven. Dikke punten verdien je door de gemene deler van de drie fragmenten te raden.

We horen Donna Summer. Shit shit shit. Hoe héét dat liedje nou? Ik blijf maar nuriën, shablamidi, shablamida, de rest van mijn team focust zich op de volgende vragen. Ik hoor wel dat er fragmenten van East 17, Cypress Hill en Opgezolle worden gedraaid, en denk: ‘herkomst in de artiestennamen!’, maar ga ervan uit dat mijn Glitterteam dit wel weet.
We moeten aan het eind het formulier weer inleveren, en dan worden de antwoorden gegeven. Nooooo, State of Indepence, natúúrlijk! En wat blijkt: mijn team heeft niet ‘herkomst’ ingevuld, maar vond al die hiphoppers maar ‘wiggers’. Had ik het nou maar geroepen!

IMG_1350.JPG

Eindstand: 118 punten, goed voor plekkie 11. Grmbl. Waarom waren er dit keer geen nummers van het genre Beyoncé/Britney/Rihanna?
Oh, en die Outsiders, die hebben natuurlijk weer gewonnen. Ik kan slecht tegen mijn verlies. Maar dan komt vriend J met een theorie:

Als je onze punten middelt met de mate van hoe leuk we het weer hebben met de Glitters, hebben we onder de eindstreep gewonnen. Ik kende deze wiskundige formule nog niet, maar ik vind hem helemaal kloppen. We hebben dan wel geen prijzen, winnaars zijn we wel weer. Proost.
Popquiz in het Paard Café
Vrijdag 17 oktober
Zaal open: 19:00
Start: tussen 21:00 en 21:30