De oude en de nieuwe Passage

Ik zag onlangs een supertof filmpje over de transformatie van de Grote Marktstraat. Te gek hoe de stad zo mooi wordt. Ik besloot op zondag even een kijkje te nemen in de vernieuwde Passage. Maar dan vóór openingstijd, als het er nog muisstil is. Lees mijn early bird verslag en bekijk de gave video.

IMG_1481-0.JPG

Wat is het stil, zo vroeg op de zondagochtend. Dat was vorige week wel anders, toen de iPhone 6-verkoop startte en er rijen voor de Apple Store door de gangen van De Passage stonden.
Ik fiets stiekem (het is een wandelgebied, maar ik ben op dit moment de enige) door dit mooie stukje winkelgebied en rij langs kookwinkel DOK, theezaakje Simon Lévelt en de bekende iPhone-boer.

IMG_1485-0.JPG

Ik rijd verder en zie links van me het Achterommetje, een lunchroom die je snel over het hoofd ziet. Zonde, want het is echt een aanrader. Mijn review volgt snel!
De oude Passage doet Grieks aan met de zuilen, marmer-ogende vloer, crèmekleurige stenen en glazen koepel in het midden.

IMG_1486-0.JPG

De nieuwe Passage doemt op, en het lijkt alsof we eeuwen overslaan: wat een moderne ruimte met veel licht en glas. Het is geen recht pad, maar het kronkelt. Samen met het vele glas zorgt dit overal om me heen voor weerspiegelingen.

IMG_1488-0.JPG

Ah, ik ben niet alleen. Een schoonmaker bestuurt zijn boenwagentje, en stapt af en toe af om een prulletje op te rapen of kauwgum te krabben. Geweldig toch, zo blijft dit mooie nieuwe stukje zijn allure behouden.

IMG_1487-0.JPG

Ik hou niet van winkelen. Nee, online shopping for the win. Ik hou wel van de rust op zondagochtend. Kijken hoe de stad ontwaakt. Aan het eind van de nieuwe Passage, aan de Grote Marktstraat, is Starbucks al vroeg open. Ik trakteer mezelf op een sloot Full Leaf Jasmine-Orange Green Tea. Een hele mond en mok vol.
Goedemorgen Den Haag. Je bent weer mooi vandaag.

IMG_1492-0.JPG


Benieuwd hoe de Grote Marktstraat was en wat het wordt? Bekijk de mooie nieuwe gebouwen, straat en verlichting:

  • http://www.tekening4you.tk Ivo

    Prachtig om dit te zien. De tramtunnel was voor mij enorm indrukwekkend als student bouwkunde toendertijd. Vele presentaties aan geweidt. Dit is wederom een prachtig initiatief voor een een van de mooiste grote steden van Nederland!