W’s prikplaatjesontmaagding bij Papanatos Tattoo

IMG_1401.JPG

Vriend en collega W. gaat zijn eerste priksessie tegemoet en vraagt of ik wil hem wil supporten bij Papanatos, de tattooshop aan de Weimarstraat. Ik ben niet vies van wat tatoeërgeweld en dito mannen, dus onder het mom van ‘ik houd je handje wel vast’ ga ik mee.

Het is donderdag 12:00 en W. en ik arriveren bij Papanatos. Hij heeft een afspraak om zijn eerste tattoo te laten plaatsen. We komen de voormalige ‘vleeschhouwerij’ aan de Weimarstraat binnen, die vol staat met stoere mannen. Een ervan is een verse vader, die vertederd naar z’n eigen productie zit te kijken.

IMG_1398.JPG

W. is al eerder naar deze zaak geweest om zijn idee, een herinnering aan zijn opa, voor te leggen. Erik, de vriendelijke tattoo-artist die de eer heeft de inktelijke maagdelijkheid van W. weg te nemen, heeft een schets klaar liggen. W. checkt het en keurt het goed, waarop Erik de spullen zorgvuldig klaarzet.

IMG_1396.JPG

Ik zie een andere gozer die eveneens klaar is voor zijn eerste ‘tat’: een flinke jetser op zijn bovenarm. Als ik de ietwat nerveuze knul van 20 jaar mag geloven – hij ratelt wild in het rond – is het een demoon met vijf poten, maar de rest van het verhaal erachter wordt me door zijn zenuwen niet helemaal duidelijk.

IMG_1394.JPG

De plannen van W. zijn iets meer down to earth. Zijn opa had vroeger een monsterboekje: een document waarin de ervaring en opleidingen van zeevaarders staan. Op de voorkant van dit oude boekje staan handgeschreven cijfers, die het boekje persoonlijke maakte. Een exacte kopie van dit unieke getal moet op de ribbenkast van W. komen.

IMG_1400.JPG

Een testje wordt onder W’s arm geplakt. Het mag wel iets hoger, dus na de verplaatsing gaat de tattoosessie van start. Met inkt en het zingende geluid van de naald wordt opa voor altijd vereeuwigd. Erik legt ondertussen uit: hoe hoger het voltage van het apparaatje, hoe krachtiger de naald. W. en Erik praten de hele tattoobeurt vol over slagen, diepte en snelheden van de naald.

IMG_1395.JPG

Na tien minuten zit het erop, letterlijk. W. is zichtbaar blij met het resultaat. Om de tattoo en de wat beschadigde huid te verzorgen, krijgt W. wat vaseline-achtig spul opgesmeerd. Daaroverheen gaat een folietje, en W. is klaar om Papanatos weer te verlaten.
We wensen de demonen-boy nog succes, want hij mag nog twee uur zitten.  Ik hoop dat hij minder zenuwachtig wordt, zodat ook hij kan genieten van het zetten van zijn eerste permanente plakplaatje.

IMG_1399.JPG

Papanatos Tattoo
Weimarstraat 32
Openingstijden:
Maandag: 11:00-17:00
Dinsdag: 11:00-19:00
Woensdag: 19:00-21:00
Donderdag: 11:00-21:00
Vrijdag: 11:00-20:00
Zaterdag: 10:00-16:00
Zondag: 10:00-16:00