Kompaan bierproeflokaal: voor liefhebbers en fijnproevers

In de hele maand oktober ben je tijdens I’m Binck Festival op donderdag en vrijdag welkom in het bierproeflokaal van Kompaan. Het is even zoeken naar de bar van deze Haagse bierbrouwers, maar als je het eenmaal gevonden hebt, ben je meteen gecharmeerd van de onderneming van de levenslustige gasten. Tip: begin bij de lichtere biertjes, en bouw op naar de zware 9,1%.

Kompaan bier

Ik ben achter mijn bureau aan het aftellen. Bijna vakantie. Terwijl ik me rond half zeven nog druk maak om laatste projecten, zegt collega S in een verder verlaten kantoorruimte dat hij trek heeft in een biertje. Als antwoord begin ik mijn klaagzang over de dag, dingen gaan net niet zoals ik wil. Dan commandeert S: “Je zet je laptop nu uit, we gaan naar de Kompaan bierproeverij bij I’m Binck.” Ik vind het een briljant idee, en had niet eens door dat ik hem zelf de tip had gegeven. Weg humeur, hallo zin in biertjes!

IMG_1554.JPG

We fietsen naar de Binckhorstlaan, naar Bink36 om precies te zijn. En precies daar moeten we niet zijn. Het proeflokaal blijkt aan de Saturnusstraat te staan. Na een lange zoektocht over het industrieterrein fietsen we door een poortje, de hoek om, en daar zagen we de letters ‘Besturing’. Bingo, we zijn er. Maar buiten ons en onze gestalde fietsen is er geen teken van leven. Bij deze schemering zou het de opnameset kunnen zijn uit de slotscène van Penoza.

IMG_1555.JPG

We staan voor de ingang van een loods en zien vaag een licht branden, gepaard met verre klanken van muziek. We twijfelen: moeten we daar nu wel naar boven? Het lijkt een onder-ons-borreltje, zijn we wel welkom? Fuck it, we gaan gewoon. En dus lopen we de trap op en komen we boven in het proeflokaal, wat iets wegheeft van een zelf in elkaar gekluste bar in de schuur van een Westlandse tuin (oh yeah, mijn roots).

IMG_1556.JPG

Op een verhoging zit de club vrienden die we vanaf beneden al zagen, en achter de bar staat een man die de naam Jeroen blijkt te hebben. Wat we willen drinken? “Een koud biertje” volstaat hier natuurlijk niet. S bestelt een Bloedbroeder B.A. (houtgelagerd op Jack Daniels Barrels, 9,1%), ik begin iets rustiger met het zomerbiertje Hopped Up Weizen dat een bescheiden alcoholpercentage heeft van 5,2%. We krijgen niet alleen een glas vol zelfgebrouwen bier, ook serveert Jeroen ons zijn verhaal. Hoe hij met zijn beste kompaan dit is gestart, hoe hij bier brouwt, hoe de tap en de toffe hangende kroonluchter zijn gemaakt door de creatieve onderburen, en dat hij eerder vandaag nog enorm heeft gehaast om alles vanavond af te hebben. Wij luisteren aandachtig.

IMG_1557.JPG

Oke, dat ene type worst met zijn bier erin is er nog niet, en ook het pinautomaat moet nog komen, maar dat heeft zijn charmes. Over dat laatste, met die charme hadden we geen rekening gehouden. Al na ons eerste biertje moeten we met de fiets koers maken richting de Shell om daar geld te pinnen, want we willen meer proeven. Zo gezegd, zo gedaan, en eenmaal terug bestel ik het herfstbiertje Hop Weizen Bock (6,5%), S gaat voor de Bloedbroeder (No. 39 Russian Imperial Stout met port, 9,1%), en ik lust ook wel de Olijcke Italiaanse worst. Deze krijgen we op een stukje ton waarin bier heeft gezeten en die, jawel, in duigen is gevallen.

IMG_1559.JPG

Inmiddels is de groep van de verhoging vertrokken, en hebben ook hun iPod met muziek meegenomen. Ik heb nog wel een stoere lijst op mijn telefoon, en zet de “Gas Erop”-playlist aan. Een aaneenschakeling flinker scheurwerk, maar in deze setting misstaan (of -hoort) het niet. Dus ik luister naar Blood Red Shoes en Queens Of The Stone Age met mijn donkere bier in mijn hand, en voel me meer en meer thuis aan deze bar.

IMG_1558.JPG

Dit proeflokaal is te gek. Het is ruig, industrieel en vooral de verhalen van Jeroen maken dit zo puur. Hij heeft een enorme passie voor het brouwen en alles wat erbij hoort, wat sinds kort zijn fulltime baan is. Ik leer deze avond veel over bier: hop, enzymen, suikers, gisting, you name it, I know it. Zo weet ik dat Jeroen en kompaan Jasper een recept bedenken, twee maanden moeten wachten, en dan pas weten of het smaakt. Zo beviel bijvoorbeeld niet het 38e brouwsel, maar wel het 39e recept. Dit nummer zul je daarom ook terugzien bij de biernamen.

IMG_1562-0.JPG

We krijgen de kaas te proeven en hebben het over bier, Den Haag en Haagse bands. Voor we het weten, hebben we alle soorten worst en ook een groot deel van de bierkaart geproefd. Het is half tien, al een half uur na “sluitingstijd”, en dus rekenen we ons bonnetje af.

Verschillende eigen bieren op de tap

Het Kompaan proeflokaal is nog geen grote publiekstrekker. Juist de bierfijnproever zal zich hier thuis voelen. Of Haagse avonturiers, die van even zo avontuurlijke stadsgenoten willen weten van hen drijft om hun passie en droom te achtervolgen. Dat laatste inspireert me enorm, net als dat ik onder de indruk ben van de waargeworden droom Hoftrammm (waar overigens het bierarrangement helemaal uit Kompaan-bier bestaat!).
Dus pin wat geld en fiets over het verlaten Binkhorstterrein naar deze kleine fijne plek. En proef alles waar Jeroen en Jasper zoveel liefde in hebben gestopt.

IMG_1561-0.JPG

Kompaan Proeflokaal
Saturnusstraat 89 (vlakbij de Caballero-fabriek)
Elke donderdag en vrijdag in oktober van 16:00 tot 21:00