Cocktails in Hotel des Indes

Vriendinnetje I. was jarig, en dus nam ik haar mee naar Hotel Des Indes. Weliswaar niet voor een overnachting, maar voor een luxe cocktailmiddag. Hakjes aan, goedgevulde portemonnee mee: luxepoezen, let’s go.

IMG_1572.JPG

Het statige gebouw is niet altijd een hotel geweest. Baron van Brienen heeft het gebouwd als eigen woning. Naast zijn landgoed in Clingendael wilde hij ook een stulpje midden in de stad. En zo geschiedde: in 1858 stond daar een huis van formaat aan het Lange Voorhout. Leuk voor feestjes en partijen, dacht hij. Een beste vent, die Baron van Brienen.

IMG_1571.JPG

Pas vanaf 1881 is het een hotel. Na het overlijden van BvB is er wat getimmerd, maar er zijn veel details bewaard gebleven. Zo staat er nog steeds een ‘B’ in sommige deurknoppen. Dat het deftige optrekje in de smaak viel, bewijst het verblijven van grootheden als Eisenhower, Audrey Hepburn, Rolling Stones en zelfs de Spice Girls. Echt dames met smaak, altijd al geweten.

I en ik lopen op onze afgesproken zondag het hotel binnen. Jeumig, het is een poepsjiek gebeuren hier. Al snel komt er een dame vragen waar we willen zitten, en we worden in een hoek geplaatst waar we prima zicht hebben op het hele reilen en zeilen in de foyer. In het middelpunt van de aandacht staat vandaag de harpiste bovenaan de mooie trap.

IMG_1171.JPG

De nette bediening haalt een doekje over onze tafel, en zet een zilveren schaaltje met wat te knabbelen neer. Je ziet in een kroeg op de bar wel vaker een bakje met nootjes staan, maar dit is snacken op een ander niveau. We durven er bijna niet aan te beginnen: moeten we meteen de hoofdprijs betalen als we het aanraken? We besluiten het risico te nemen en nuttigen een veel te luxe rijstsnack.

IMG_1167.JPG

Ik kijk mijn ogen uit. De mooie donkerrode fauteuils waar we op zitten, al het goud dat blinkt, de chique theepotten die geserveerd worden, andere gasten met een air waar je u tegen zegt. Naast ons zit een gezin, met een jongetje van een jaar of 5 en een meisje van 7 jaar. Het kleine ventje draagt een pak en zit kaarsrecht. En het meisje heeft een heel nare houding. Nu vind ik het ook wel fijn dat kinderen hier niet als gillende apen door te tent slingeren, maar dit is wel weer een ander uiterste.

IMG_1170.JPG

Ohja, we waren hier voor cocktails. Kiezen is nooit mijn sterkste punt geweest. Terwijl I. vastberaden op de Mai Tai af gaat, moet ik me laten adviseren. De dame die ons bedient loopt naar de barman om te weten wat zijn aanrader is. “Welcome to Spring is een mooie cocktail”. Een móóie cocktail? Dat moet ik zien, doe mij die maar.

Ik stoor me intussen aan het feit dat sommige lampjes kapot zijn. Zo een dure tent, maar niet even een paar bolletjes vervangen. Mijn handen kriebelen, het lijkt me superleuk om op een metershoge trap hier de puntjes op de i te zetten, als een soort van Quinty in “Eigen Huis en Tuin”.

IMG_1166.JPG

De langverwachte cocktails komen eraan en worden netjes op een servetje voor ons neergezet. Ik weet niet hoe het komt, maar ook nu stoor ik me een beetje. Dit keer aan de glazen: cocktail in een wijnglas? Het maakt het minder bijzonder. En watskeburt met de garnering? Een citroenschilletje, en that’s it? Noemen we dit een “mooie” cocktail? Het andere glas staat er al helemaal kaal bij zo. Het zal er allemaal niet minder om smaken en proosten dus.

IMG_1168.JPG

Het is een cocktail, dus klagen is verboden. Kanttekeningen plaatsen echter mag gewoon, vind ik. Ik had van een beetje meer verwacht. Het dure spul smaakt best zuur, ik vind hem niet bijzonder lekker.
Ik moet wel een beetje lachen als het me ineens opvalt hoe afstotelijk de combinatie van mijn broek en de vloerdekking is. Doet gewoon een beetje pijn aan je ogen, toch?

IMG_1169.JPG

Als we de cocktail op hebben geslurpt, overwegen we nog een drankje. Maar de cocktails zijn takkeduur (€10 en €12,50), en ook een glaasje cola kost zonder moeite 3 euro 25. Noouuu, we laten het wel even hierbij. In plaats hiervan halen we een cupcake, waar we ineens veel meer trek in hebben.

Wat drinken in Hotel des Indes moet je wel een keer in je leven hebben gedaan. Je kijkt je ogen uit, je kunt een prachtig gebouw met zo’n geschiedenis gewoon niet overslaan. Maar ik zou zeggen: drink cocktails gewoon bij VaVoom, hou het hier bij een theetje. En oké… neem dan ook een taartje, want die zagen er stiekem fabulous uit.

Hotel Des Indes
Lange Voorhout 54