Haagse cadeaus: tien tips!

haagse-cadeaus

Den Haag is een stad om trots op te zijn. Laat daarom je groen-gele hart spreken in de maand die wordt overheerst door rood-gele mijters en rood-witte mutsen! Ik heb tien Haagse cadeaus – niet alleen boeken – voor je geselecteerd waarmee je onze Hofstad eer aan doet. Snel kopuh!

haagse hopjes

Haagse Hopjes

Het harde snoepje met koffie-karamel-smaak, dat kan er maar één zijn. Deze inmiddels klassieke snoepjes zijn niet alleen om lekker op te sabbelen, ik vind ze dankzij hun retro-look ook erg cool staan in een glazen pot.

IMG_2363.JPG

Haagse Poffah of Haagse Kakker

Ik ben er niet uit. Het is het kip-ei verhaal: was de Haagse Poffâh van ’t Bakkertje of de Haagse Kakker van Bakkerij Hessing nu de eerste? Hoe dan ook, dit royaal gevulde krentenbrood doet het altijd goed als ik het als traktatie buiten onze stadsgrenzen meeneem. Kleine tip: een klein stukje vult al enorm!

kruide-baggah

Haagse Kruide Baggâh van Van Kleef

Oh how I love een lekkere neut in de koude winter. Als ik op zondagmiddag thuis kom na een frisse strandwandeling, en ik een scheut ijskoude Kruide Baggah (het Haagse antwoord op de originele kruidenbitter) achterover tik, ben ik zo weer op warme aangename temperatuur.

IMG_1558.JPG

Kompaan Bier

Afgelopen jaar is Kompaan Bier op steeds meer plekken te verkrijgen. Met No. 39 Bloedbroeder heb je met z’n promillage van 9,1% een flinke rakker in handen. Mag het ietsje minder tijdens de feestdagen? Ik vind het zelf nooit een strak plan om te besparen op het promillage van de alcohol, maar mocht je nog een autorit voor de boeg hebben, dan is het 070 Kameraad-flesje (5%) een mooi cadeau.

den-haag-shirt

Haags shirt

Normal gets you nowhere is een van de tofste winkeltjes uit de stad. Met hun uitgebreide collectie Haagse shirts hebben ze zowel Hagenaars als Hagenezen in hun vaste klantenkring. Duh Haag 4 Evâh!

nijntje-haags

Nijntje innut Haags

Ik vind dit dus echt fan-tas-tisch. De vertrouwde verhalen van Dick Bruna zijn fonetisch Haags opgeschreven, en zo ontstonden ‘Aupa en auma Plùis’ en ‘Nijntje an zei’. Volgens mij komen daar de beste voorleesavonden van. Wees niet bang: de verhalen zijn niet grof, het is alleen naar ’t Haags vertaald. Een aanrader voor Haags grut!
off-den-haag

Fotoboek OFF Den Haag

Ik heb mezelf onlangs dit mooie boek cadeau gedaan. Het staat vol foto’s en verhalen over bands uit de Haagse popscene en 30 jaar HPC (Haags Pop Centrum). Ja, en daar kan de fotogenieke Spike niet in ontbreken. Met een beetje geluk wordt het mooie cadeau persoonlijk bij je afgeleverd!

haags-speelkwartier

Haags Speelkwartier door Leo Blokhuis

Leo Blokhuis, de muziekkenner der muziekkenners, beschrijft in zijn boek Haags Speelkwartier hoe de muziekwinkel van Nico Servaas begin jaren zestig een grote rol speelde in de ontwikkeling van de beatstad. Helaas vind ik online geen papieren versie te koop, maar gelukkig is daar iTunes met het eBook Haags Speelkwartier!

de-verborgen-stad-115-hofjes-in-den-haag

Boek De verborgen stad

Wist je dat er minstens 115 hofjes te vinden zijn in Den Haag? Zelf ben ik verbaasd over dit aantal. Bij elk hofje, allen op de plattegrond aangegeven, hoort een uniek verhaal. Logisch dat het boek ‘De verborgen stad’ dus hoog op mijn verlanglijst staat.

IMG_1951.JPG

Boek Puur Gelul

Vorig jaar had ik voor DenHaagBlog.nl een enorm kicke gesprek met Boozy over zijn event Puur Gelul. Omdat het net voor kerst was, kreeg ik van hem een cadeautje: zijn gelijknamige boek Puur Gelul. Ik lees regelmatig een hoofdstukje en het verveelt nooit. Sterker nog: zijn grove en Haags opgeschreven anekdotes zorgen gegarandeerd voor schuddebuiken en tranen lachen op de bank.

Ik ben erg benieuwd hoe de reacties zijn als jullie een Haags cadeau geven. Laat je het me weten in een reactie?

 • http://www.denhaagfoodie.nl René Wagenaar

  Leuk artikel!!! Overigens heb ik samen met mijn vader de website voor het Hofje van Nieuwkoop gemaakt… Op http://www.hofjevannieuwkoop.nl lees je dus nog veel meer over de geschiedenis van dit bijzondere Haagse hofje.

  • Renée

   Wat gaaf zeg, René (altijd leuk om dezelfde naam te hebben, haha).
   Woon je er zelf ook? Ik ben er nog nooit geweest, een voornemen voor het nieuwe jaar: meer hofjes bezoeken!

   • Elly van Holsteijn

    He lieve Renëe, wat een leuke blog weer! René is een vriend van Elmar. En Renëe is een nicht van Elmar. Het is een klein wereldje in Den Haag. succes verder en fijne feestdagen.

 • Mieke

  Met deze temperatuur ga ik zeker de Haagse Kruide Baggah proberen en het boek over de hofjes lijkt me ook erg leuk, bedankt voor de tips.

 • Sanne Wurzer

  Oeh lekker die Van Kleef bittertjes he? Leuke tips verder ook!!