Fotoverslag Grandeur

Eerder tipte ik al de leuke dingen in augustus, de tentoonstelling Grandeur op het Lange Voorhout was daar één van. Ik vond een zonnig moment en heb de tijd genomen om een kijkje te nemen en een paar foto’s te maken. Enjoy!

IMG_0806-0.JPG

De Grandeur staat in het teken van ‘de nieuwe Franse kunst’. Verschillende Franse beeldhouwers maken van kleine, dagelijkse dingen iets groots of abnormaals. Dat begint met deze taart van Vincent Olinet. Het draagt de naam ‘Kaizerin de chocolat aux fraises gonflées et son sabayon public’, maar het heeft vooral een enorme aantrekkingskracht.

IMG_0804-0.JPG

Geen onderdeel van de tentoonstelling, maar minstens zo indrukwekkend is dit kleine plakkaat. De oudste bomen op het Lange Voorhout staan er al sinds 1745! Het is niet voor niks een van mijn lievelingsplekken in Den Haag. Wist je trouwens al dat hier elke zondag de antiekmarkt wordt gehouden?

IMG_0805-0.JPG

Veel kunst laat aan de interpretatie over. Dat kunstenaar Guillaume Castel geïnspireerd werd door vormen uit de natuur, bijvoorbeeld van planten en zaden, is wel duidelijk.

IMG_0807.JPG

Ik ben vaker langs deze tentoonstelling gefietst, soms in het donker. Bizar mooi is dan het witte rieten hangende kunstwerk van Marie-Hélène Richard, speciaal gemaakt voor Grandeur. De zwevende takken geven een gevoel van beweging en gewichtloosheid.

IMG_0808.JPG

Iets met een vanzelfsprekende functie, maar dan in een vorm die de functie compleet overboord gooit: de vangrail van Julien Prévieux.

IMG_0809.JPG

Ik moest even goed kijken naar wat ik zag in het werk van Vincent Mauger. Het zijn plastic kratten, véél plastic kratten. Je blijft kijken naar de herhaling van de grijze hoekige vormen.

IMG_0811.JPG

En dan mijn favoriet: de tuinset van Lilian Bourgeat. Je ziet mijn moeder ernaast lopen, en ik heb geen lilliputtermama. In mijn Facebook-timeline zie ik regelmatig nachtelijke foto’s van grapjassen op deze stoelen. Zelfs de grootste gasten lijken mini op deze set. Gelukkig blijft iedereen overdag lekker met zijn tengels van dit object af.
Het kunstwerk heet ‘Le Diner de Gulliver’. Na een Google-rondje lees ik dat Gulliver’s Travels een boek is met vier reisverhalen. Wat zou het werk dan moeten verbeelden? De vier verhalen in de vorm van stoelen, die bij elkaar komen in het boek, de tafel? Jullie ideeën?

IMG_0812.JPG

Samuel Yal maakte van zijn eigen hersenscans kunst. Een soort medisch zelfportret, ofzo.

IMG_0813.JPG

Tot slot ‘Coup de tête’ van Adel Abdessemed. Voor mij twee sporters met een kleine aanvaring, maar wat blijkt: ik kijk te weinig Studio Sport (dat mijd ik liever), want het zijn niet zomaar sporters. Het is het hoofdincidentje tussen Zinedine Zidane en Marco Materazzi tijdens de World Cup in 2006. Het bronzen beeld van bijna vijf meter hoog heeft zelf ook wat teweeg gebracht: in oktober 2013 stond het op een boulevard in Qatar, maar na een paar weken moest het alweer verwijderd worden wegens vele klachten, omdat het zou geweld verheerlijken.

IMG_0814.JPG

Ik raad je echt aan om een wandeling te maken voor 1 september, de kunst is echt nog véél mooier in het echt.

Grandeur
Lange Voorhout
t/m 31 augustus