Den Haag verkennen met de Google #CityExperts

Vlak na de lancering van mijn blog tipten collega’s me over het Google City Expert-programma. En dat vonden ze nu echt wat voor mij. Ik heb me aangemeld en werd uitgenodigd voor de heuse Launch Party! Een te gekke avond langs superleuke Haagse plekjes.
20140620-020106-7266714.jpg

Je kent de reviews wel die je op Google Maps bij bedrijven ziet staan: mensen kunnen plaatsen beoordelen met een tot vijf sterren. Om dit te stimuleren, heeft Google het City Expert-programma opgezet: als je 50 reviews hebt geschreven en er vijf per maand bij doet, mag je als City Expert genieten van Google-voordelen zoals deze Launch Party!

Wie mij een beetje kent, weet ook van mijn nagellak-obsessie. Ongelakte nagels? Nooit. Voor speciale gelegenheden als deze pak ik graag uit. Mijn collectie bestaat uit meer dan 150 potjes, dus de Google-kleuren opzoeken is dan ook geen probleem. Where nerdheid meets vrouwelijkheid.
20140620-020106-7266828.jpg
Op naar de launch party, met gelakte nagels. De ontvangst was in Grapes&Olives, een wijnbar slash restaurantje naast de Paleistuinen. We, collega S en ik, kregen direct een heerlijk wijntje en een goodiebag (denk: spreekballon, fietsbel en T-shirt), en niet veel later trapte Google’er Olivier af met een korte presentatie over Google reviews. Vervolgens vertelde eigenaar Joris met een passie waar je jaloers op bent over Grapes&Olives. Hij heeft het over zijn “winkeltje” dat onlangs door iens.nl is uitgeroepen tot beste wijnbar van Nederland. Terwijl we allemaal aandachtig luisteren, krijgen we de meest smakelijke hapjes onder ons neus. Prima start.
20140620-020106-7266496.jpg
De tuktuk’s staan klaar om ons te brengen naar de volgende bestemming: Lola’s Bikes & Coffee.
Wat houd ik van Den Haag en haar creatieve en passievolle ondernemers. Ik houd niet van koffie en ben ook geen fervent fietser, maar de sfeer die deze zaak ademt, adem ik maar al te graag in. Het is er stoer en no-nonsense. Terwijl de barista’s met liefde koffie’s maken, kijk ik naar de heel vette wielrenfietsen die aan de muren hangen.
20140620-020106-7266602.jpg
Lola is twee jaar geleden geboren uit liefde voor koffie en fietsen. Arthur, een van de vaders/oprichters, komt bescheiden en eerlijk over, en dat DNA heeft hij doorgegeven aan zijn kindje. ‘Ja, we zijn door Esquire bestempeld tot beste koffiebar van Nederland, maar we pronken er niet mee. We kopen geen melk viavia, we hebben onze eigen koeien en melkpakken. Je krijgt bij ons geen snoepje bij de koffie, het draait namelijk om alleen de koffie. En nee: bij ons kan je niet gezellig lunchen. Naar Lola ga je voor bikes en coffee.’ Wat ik er dan te zoeken heb? Niet verder vertellen, maar wat Arthur niet zegt, is dat ze de allerlekkerste dadel-kokostaart maken. En daarom zul je me zeker vaker zien in Lola’s bikes & coffees.
20140620-020106-7266339.jpg
We stappen weer in de tuktuks, op naar de Hofvijver en volgens naar vulpenspeciaalzaak P.W. Akkerman. De eigenaar zal wat vreemd hebben opgekeken toen zijn 125-jaar oude winkel ineens vol stond met diginerds. Op de toonbank laat hij een potje inkt zien, èn ruiken. De geur! Hallo basisschool! P.W. Akkerman heeft 31 kleuren vulpeninkt. Weet je nog, vroeger? Dat je de inkt van je mooie pen moest vervangen, terwijl dat nog best een opgave was om dat te doen zonder onder de blauwe inkt te zitten?
Meneer Akkerman houdt zich vast aan de wijsheid ‘Wie schrijft, die blijft’. Ik denk bij deze simpele doch inspirerende quote meteen aan mijn nieuwe blog. ‘Blijven schrijven, blijven schrijven’ klinkt het als een mantra in mijn hoofd. En terwijl ik de pennenwinkel uitloop, krijg ik een goodiebag in mijn handen, met daarin een cadeautje om de spreuk kracht bij te zetten: een vulpen met potje inkt. Hoe lief is dat!
20140620-020106-7266419.jpg
De tuktuks staan weer klaar en we rijden via de Lange Voorhout terug. Ik denk meteen terug aan de antiekmarkt waar ik een paar weken geleden was. Wie zegt dat Den Haag niet leuk is, heeft geloof ik niet door hoe onwijs ik hier zit te genieten. De Lange Voorhout staat op dit moment weer vol met geëxposeerde kunst, waar ik -note to self- de volgende keer weer echt een kijkje moet nemen.
20140620-020106-7266144.jpg
We arriveren weer bij thuishonk Grapes&Olives. Vinyl wordt gedraaid, wijn wordt weer ingeschonken, hapjes weer geserveerd. We raken in gesprek met eigenaar Joris, hij laat vallen dat hij naast zijn huidige zaak nog iets leuks gaat beginnen. “Wacht, ik laat het jullie zien”, en collega S en ik liepen hem achterna. Waar nu nog een ruimte van Hotel La Ville is, komt per september een plek waar je Noord Afrikaanse thee en hapjes (en dat betekent: veel chocola!) kunt bestellen. Joris ziet eruit als een Hollandse jongen, dus ik vraag waar deze interesse vandaan komt. “Puur van het reizen” is zijn antwoord en hij raakt niet uitgepraat over zijn nieuwe plannen. Hij vertelt over zijn zoektocht naar de perfecte wijn, mozzarella en olijven. “Die olijven moeten jullie proeven!”, en we lopen weer terug naar Grapes&Olives, waar we zijn nieuwe trots mogen testen. Man, man, man, geen woord gelogen: deze dingen zijn goddelijk!
20140620-020106-7266249.jpg
Het begint laat te worden. Google heeft me erg toffe Haagsche locaties laten zien. Maar het is tijd om naar het fijnste plekje van de stad te gaan, eentje die ik zonder twijfel vijf sterren geef: mijn eigen bed.

 • Chris Camfferman

  God, I love it Renée. Wat een top blog vol inspiratie. De volgende keer ga ik met je mee op een van je reviews! Deal?

  • http://leukindenhaag.wordpress.com reneevanh

   Lijkt me leuk Chris! Zeg maar wanneer, dan zoek ik een leuke plek in Den Haag op :-)

 • Yf

  Wat gezellig!!! Klinkt echt als een super geslaagde avond met Collega S! 😉

 • Joost

  Lekker Renée! Dit smaakt naar meer :p

 • Annet

  heerlijk gescheven!

 • Mieke

  Geweldig!

 • http://schouwink070.wordpress.com schouwink070

  Wat een cool event! Dank voor de tips. En je hebt helemaal gelijk, Den Haag is top!

  • http://leukindenhaag.wordpress.com reneevanh

   Graag gedaan. En dat is het zeker :-)