Fotoverslag Internationaal Militair Bereden Defilé

Ter ere van het 200 jaar bestaan van Prinsjesdag wordt voor het eerst het Internationaal Militair Bereden Defilé gehouden op het Lange Voorhout. Ik heb ruim 120 paarden voorbij zien stappen en ook wat militaire voertuigen karden voorbij. Al met al een mooi gezicht!

IMG_1177.JPG

We worden een genoeglijke middag gewenst als de presentator het geluid test. De tribune op het Lange Voorhout zit al een half uur voor tijd proppievol. Op het trappetje zitten dan maar. Daar denkt de vrouw naast me anders over, zij vertelt haar dochter dat ze praktisch in de hel terecht komt als zij hetzelfde zou doen als ik. Ik zit hier voor mijn ontspanning en niet voor een verlate opvoeding door een wildvreemde bijdehandte moeder, dus pak mijn biezen en ga op een andere plek staan, waar ik bovendien veel beter licht heb voor mijn foto’s.

IMG_1172.JPG

De presentator begint officieel met zijn toelichting over wat we vandaag te zien krijgen en steekt flink van wal. Met enthousiasme en kennis vertelt hij over de cavalerie en alle bereden detachementen, welke worden voorgegaan door een deftig orkest.

IMG_1174.JPG

Terwijl ik hier sta, probeer ik mee te schrijven met wat me verteld wordt. Ik vang nog net op dat sommige bewegingen anders zijn dan de schoolvoorschriften vanwege beperkte ruimte, maar al snel ben ik de draad helemaal kwijt. Er wordt gesproken over Huzarenregimenten uit Hongarije, verkenningstaken, de paradecommandant. Vervolgens worden er nog meer woorden op ons afgevuurd die flinke galgjetreffers zouden zijn.

IMG_1176.JPG

Ik vind het een pittige uitleg, alsof het Groot Nationaal Dictee wordt voorgelezen. De paarden blijven maar voorbij lopen, en ik weet bijna niet waar ik me op moet focussen: het verhaal of de schoonheid van de edele dieren. Ik weet wel: als ik nu het doorfluisterspelletje zou moeten spelen, zou de persoon na mij op error slaan en niks verder te fluisteren hebben.

IMG_1175.JPG

Ik besluit het spreekwoordelijke dictee te laten voor wat het is, en geef mijn ogen de kost. Wat een mooie tocht. Al die pakken en die prachtige glanzende paarden, helemaal netjes lopend in de strakke opstelling. Als je goed naar de foto hierboven kijkt, die je een schaakbordmotief op de bipsen van de paarden. Supertof!

IMG_1178.JPG

En dan de militaire wagentjes. Een bijzonder gezicht, zo door het Lange Voorhout waar normaliter de antiekmarkt of, in augustus nog, de Grandeur te bezoeken waren.

IMG_1179.JPG

Dat was hem dan, het defilé. Ik zie dat ik intussen midden tussen de bejaarden sta. Waar zijn mijn leeftijdsgenoten, vinden zij dit dan echt zo saai? Ik kan je vertellen: dat was het niet. Dus als je dinsdag met Prinsjesdag niets te doen hebt, kijk naar de Koninklijke Stoet met de Gouden Koets!

Koninklijke Stoet
Dinsdag van 13:00 tot 14:00
Route:route-prinsjesdag
Of bekijk het hele programmaboekje