JunkFood is alles behalve ongeïnspireerd Amerikaans fastfood. Waar je je McDonald’s burger binnen 2 minuten na je bestelling in je handen hebt en hem in 3 minuten naar binnen hebt gewerkt, wordt hier de tijd genomen voor de bereiding. En ik neem mijn tijd om hem op te eten.
Ik arriveer met de benenwagen en zie twee gasten en een meid buiten hun maal opeten. Ze smikkelen, ik zeg “eetse!” en loop naar binnen. Het pand waar Junk Food in zit, heeft lang leeg gestaan. Daarvoor heeft er een traiteur gezeten. De mooie grote vitrine is blijven staan en daar wordt goed gebruik van gemaakt, alle producten zijn onder en op het glas gestald.
Het is binnen een mooie bende. Ik zie een zwarte muur met daarop het menu met krijt opgeschreven, lampen hangen aan snoeren door het pand, Kompaan bier staat op de toonbank, potjes zout staan opgestapeld op een plankje en ingrediënten zijn overal gestald. Kruiden zie ik in hangende glazen potjes, maar volgens mij kunnen ze wel wat water gebruiken.
Het staat nergens, maar ik heb het idee dat dit eten puur is. Zoveel mogelijk uit de buurt, vers, geen smaakstoffen, biologisch, je kent het wel. Misschien heb ik dat idee door alle ingrediënten om me heen, misschien door het hippe gevoel dat tegenwoordig met biologisch en eerlijk eten gepaard gaat.
Dagelijks wordt het aanbod op de Facebookpagina van Junk Food gezet. Ik heb vandaag veel keus, lees ik:
– Biologische kippendijen in een marinade van cacao en kaneel
– Geroosterd Berkshire buikspek in speciale ‘Barry’marinade.
– Gepekeld kalfsstoof
– Koude rozevalaardappelsalade met verse kruiden en kerriecrèmefraiche
– Rode ‘coleslaw’
– Huisgemaakte atjar met mini-komkommer en zilveruitjes
– Geroosterde flespompoen met vanille zout
– Geroosterde rozevalaardappeltjes met verse kruiden en ui.
– Hamburger deluxe op een wakamebol, met radicchio, 100% rundvlees, verse vijg, junk food saus, geraspte mantuanella classico, pittige bietentapenade en tuinkerscrèmefraîche
– Dikke biologische frieten, voorgebakken op 130gr. afgebakken op 190, met zeezout met Tahitiaanse vanille, met een poepsjieke frietsaus
– Lasagne met courgette, tomaat, aubergine, en verse kruiden
– Gegratineerde pasta-ovenschotel met King Oysters, taugé, kaas-tomatensaus, courgette en basilicum
Ik ga voor de geroosterde rozevalaardappeltjes en hamburger en reken 11 euro af. Terwijl ik wacht, komt een van de gasten die buiten zat naar binnen en vraagt wat ik heb besteld. Na mijn antwoord zegt hij: “Ohhh, lekker!”. Door zijn enthousiasme krijg ik alleen maar meer trek.
Na wat koekeloeren door dit zaakje krijg ik mijn bestelling, gewikkeld in Junk Food papier en verpakt in dito plastic tasje. “Eet smakelijk”, roept het drietal buiten in koor. Ik mag inderdaad hopen dat het me zal smaken.
De benenwagen gaat full speed en dus ben ik snel thuis om mijn hongerige nieuwsgierigheid in te lossen. De rozenval aardappeltjes zijn supermegaheerlijk. Sorry mam, maar ik ben aardappeltechnisch verkeerd opgevoed. Zo moet een pieper smaken. De structuur, lekkere schil, zachte aardappel, ingepakt met lekkere kruiden. I love it.
De hamburger is niet te vergelijken met een exemplaar van de Mac of BK. Het stukje 100% gehakt ligt lekker te chillen in een ciabatta met heerlijk zachte gesmolten kaas op hem. Vooral de vijgen maken het zo jammie! Alleen de radicchio had van mij iets minder gemogen, de wat bittere smaak vind ik overheersen. Ik haal er wat van af en ga verder met het genieten van mijn luxe afhaaldiner.
“Hopelijk snel tot de volgende keer”, zei de eigenaar van Junk Food toen ik zijn zaak uit liep. Oh yes. You can count on that.
JunkFood Kitchen
Piet Heinstraat 82 a
Open: elke dag (behalve dinsdag) van 12:00 tot 21:00