Beelden van de Binnenstad: deze heb je al gezien.

Ik heb iets ontdekt! Alhoewel, waarschijnlijk heb je het zelf ook al gezien, bewust of onbewust: de beelden in de Grote Marktstraat. Maar wist je dat er 40 (!) komen te staan in één lange strook? En dat ze aan ‘stoelendans’ doen? En dat er een expositie van is?

IMG_0901.JPG

Niet zo lang terug ging mijn paspoort verlengen. Om 13:30 had ik mijn afspraak, dus ik stond er netjes 10 minuten voor tijd met mijn nummertje in mijn hand, maar het zag er niet haar uit dat de gemeente die afspraak ging nakomen. Ik liep enigszins gefrustreerd door het mooie stadhuis en maakte wat foto’s.

IMG_0895.JPG

Het Atrium blijft een mooi gebouw, zeker als het weer buiten zo mooi is. De witte strakke lijnen, het mooie naar binnen vallende licht, de niet stoppende bewegende stroom van de kleine poppetjes, ook wel ambtenaren genoemd. Het lijkt wel Madurodam. Wat is het stadhuis groot en ruim, en tegelijk opvallend stil. Het moet gezegd worden: Chef Geluidsbeheersing heeft hier zijn werkt goed gedaan.

IMG_0894.JPG

Toen liep ik tegen Beelden van de Binnenstad aan. Een dame met bijbehorende flyers in haar hand vertelde me dat de Grote Marktstraat en het Spui een beeldengalerij vormt, en wel die van P. Struycken. En in het Atrium staan daar miniatuurversies van, soms iets afwijkend van de grote versie.

IMG_0897.JPG

24 jaar geleden, in 1990, bedacht P. Struycken deze galerij. De beeldend kunstenaar plaatste veertig identieke ovalen sokkels, om de 25 meter eentje. In de loop der jaren moesten daar beelden komen van steeds andere toonaangevende Nederlandse beeldhouwers. Deze beelden kunnen telkens naar een andere sokkel worden verplaatst, zodat het telkens een andere opstelling heeft.

IMG_0905.JPG

Ik herkende wel een aantal beelden. Zo viel het me bijvoorbeeld eerder al op dat de keramieken man bij de Grote Markt ineens was vervangen door een groot roze pistool. Het lijkt niemand wat te doen, iedereen sjeest er haastig langs.

IMG_0900.JPG

Terwijl ik foto’s stond te maken, liet de flyerdame mij iets grappigs zien: als ik langs een miniatuurbeeld (zie hierboven) naar buiten keek, kon ik in het verlengde daar de grote versie van zien staan (zie hieronder). Cool!

IMG_0904.JPG

De beelden staan er nog niet alle veertig, maar dat duurt niet lang meer. De vernieuwing Grote Marktstraat is bijna afgerond, en dat betekent dat eind september voor het eerst alle sokkels bezet zijn.

IMG_0903.JPG

Ineens zie ik A662 op het digitale bord verschijnen. Bijna vergeten: mijn paspoort.

Beelden van de Binnenstad
Atrium Den Haag, Spui 70
dinsdag 2 september t/m vrijdag 3 oktober

 • Mieke

  Ik ga zeker kijken

 • http://djeekopdedichter.blogspot.nl Djeekop

  Je schrijft lekker, Renée!

  • http://www.denhaagblog.nl Renée

   Dank je! :-)