’t Achterommetje: toplunch in de binnenstad van Den Haag

De laatste tijd kreeg ik een aantal keer de vraag: “dat Achterommetje, ben je daar al eens geweest? Is echt een aanrader!”. Daar werd ik natuurlijk hartstikke nieuwsgierig van, dus reden genoeg om met vriendin Y de lunch te proberen.

Achterommetje

Het Achterommetje is lastig te vinden. Ik leg het je even uit: als je van de Very Italian Pizza via het binnendoorstraatje naar Marqt fietst, fiets je er langs. Of loop vanaf de Spuistraat de Passage in, en sla al snel rechtsaf. Of loop het kleine steegje tegenover de Sacha in. Ja, heb je ‘m?
Het zegt genoeg dat een zaakje dat zo verstopt zit, altijd zo vol zit. En zo ook op deze zaterdag. Dan heb je je klandizie dubbel en dwars verdiend, maar laten we niet meteen de boel de hemel in prijzen, eerst even onafhankelijk de lunchtest doen :-)

Lunch bij 't Achterommetje in Den Haag

Ik moet later vandaag nog sportieve prestaties leveren, dus ik ben om bij het woord ‘Supersapje’ op het bord dat buiten staat. Daar zit jus d’orange, aardbei en peer in, dus dat stukje hardlopen straks gaat lukken met twee vingers in mijn neus.

Nadat we onze sap hebben besteld, beginnen we met onze menukaartstudie. De meid van de bediening had ons aangeraden om voor het Broodje van de Eeuw te gaan, of anders voor de gegrilde kip. Dit in het achterhoofd hebbende neem ik heel de kaart van het Achterommetje door. En daar zie ik bovenaan foto’s van gerechten staan: bij de Italiaan of grillroom zie je vaak onsmakelijke beelden waarvan je niet weet of deze je moeten overtuigen of juist van de ongezonde bende af moeten houden. Hier gaat het gelukkig om smakelijkere exemplaren.

Menu Achterommetje

Mijn gedachten dwalen af, ik zit niet in een smoezelige shoarmatent, ik zit bij het Achterommetje. Ik lees de kaart verder maar zowel Y als ik kan totaal niet kiezen. Vanochtend heb ik, en dit is heel slecht, mijn ontbijt overgeslagen, dus inmiddels tril ik van de honger. Ik wil eten, nú! En dus vertrouwen we blindelings op het advies: het ‘Broodje van de Eeuw’ en het broodje gegrilde kip, met het verzoek of beiden door de helft gesneden kunnen worden: lekker delen!

IMG_1342-0.JPG

Pom-tie-dom-tie-dom. We zitten gezellig buiten hoor, maar mijn maag schreeuwt het uit, dus it better be fast en it better be good. Maar zolang de tafel voor me nog leeg is, kletsen we over onze komende vakantie en horen we in de verte het winkelende publiek door de vernieuwde Passage lopen. Vreemd dat je midden in de stad zit, maar dat hier helemaal niet door hebt.

IMG_1347.JPG

YES. BINGO. De broodjes worden geserveerd! Ik begin met mijn helft van de kip-variant. Dit is een fris broodje boordevol met groenten, onder andere een goede hoeveelheid taugé en komkommer.
Dan de tweede helft: dit is echt broodje next level. Wat zit er véél op dit broodje met o.a. biefstuk en truffelsaus! Y en ik vinden beiden broodjes echt supergeslaagd, en zitten dus in no time bomvol.

IMG_1344.JPG

Terwijl we uitbuiken, zien we steeds auto’s op een paar meter van ons vandaan pogingen doen tot het inrijden van de garage. In dit geval niet makkelijk: het is een smalle straat en de ingang van de garage zit in een onhandige bocht. Voor de minder behendige bestuurder betekent dat: iets vaker tot duizend keer steken, helaas onder het oog van de grinnikende lunchers ernaast.

IMG_1348.JPG

Dan zien we de zoveelste auto richting de ingang rijden. De man achter het stuur kijkt twijfelachtig, en zijn vrouw stapt uit. Y en ik denken: ze zal vast even moeten kijken hoeveel ruimte manlief aan de achterkant over heeft. Maar dan gaat ook de portier van de man open. De man stapt uit, loopt met hangende schouders naar de bijrijdersstoel en de vrouw gaat vol zelfvertrouwen achter het stuur zitten. We proesten het uit, daar zit je dan met je mannelijkheid, een beetje te sippen naast je vrouw die je bolide wel in één vloeiende beweging de garage in rijdt.

Als we genoeg hebben uitgebuikt en geschuddebuikt, ga ik binnen afrekenen. Wat is het leuk binnen! Ook bij minder lekker weer een aanrader.
Mijn conclusie: ik kan nu eindelijk zeggen dat ik hier ook heb geluncht! Ben je aan het winkelen in de stad, of wil je gewoon midden in het centrum erg lekker lunchen? Maak een ommetje naar het Achterommetje, want zoals dit zaakje mij is aangeraden, raad ik hem jou ook aan. Eet smakelijk!
’t Achterommetje
Achterom 71
Ma 10.00 – 17.00 uur
Di 10.00 – 17.00 uur
Wo 10.00 – 17.00 uur
Do 10.00 – 19.30 uur
Vr 10.00 – 18.00 uur
Za 10.00 – 18.00 uur
Zo 11.00 – 18.00 uur

  • Lars

    Broodje v/d Eeuw = eindbaas :-)

  • http://ninadinners.nl Nina

    Ik kom hier ook graag! :-) Broodje van de eeuw en de tosti’s lekker!